Nieuws

Nieuws

Agenda ALV 14-12-2024


  1. Opening
  2. Mededelingen
  3. Verslag vorige vergadering
  4. Jaarverslag secretaris 2023 en deel 2024
  5. Financiële jaarverslag 2023
  6. Verslag en benoeming kascommissie
  7. Begroting 2024 en concept begroting 2025
  8. Bestuursverkiezingen
  • periodiek aftredend en herkiesbaar mevr. Broersma
  • benoeming bestuurslid mevr. Hartemink tot voorzitter

    9.Voortgang vernieuwing website

  10. Voorstel vervanging huidig         stamboek dierregistratiesysteem door een online systeem.

  11. Wat verder ter tafel komt

  12. Rondvraag

 13 . Sluiting

 

ALV en huideninzameling

Op zaterdag 14 december vindt in Blije  - na de algemene ledenvergadering - de huideninzameling plaats. 



Dagprogramma

 

10.00 uur Inloop en ontvangst met koffie/koek en gelegenheid om bij te praten / kennismaken


11.00 uur Ledenvergadering

12.00 uur Gezamenlijk lunch


13.00 uur Huiden- en wolinzameling voor leden

13.30 uur Huiden- en wolinzameling leden én niet leden

Wolproject

Voor degenen die hun dieren 2 keer per jaar scheren is de tijd van scheren weer aangebroken. In het verleden is een paar keer een wolproject georganiseerd om gezamenlijk gotlandwol tot garen te laten spinnen. Dit is mogelijk in Denemarken. De benodigde hoeveelheid in te leveren ruwe wol moet dan minimaal 20 kg zijn.
Omdat dit voor leden met slechts een paar dieren niet haalbaar is, willen we op verzoek van één van onze nieuwe leden nagaan of er weer belangstelling is om dit gezamenlijk te doen.
Heeft u belangstelling geef dan aan de secretaris door hoeveel ruwe wol u ongeveer heeft.
Voor de verwerkbaarheid bij de spinnerij en om tot een goede kwaliteit garen te komen is de nodig dat de ruwe wol:

- zomerwol is van dit jaar (lengte tussen 4 en 12 centimeter) en schoon is (geen hooi, stro, mest, korte buik- en beenwol en niet vervilt).

Zodra bekend is dat er voldoende ruwe wol kan worden ingezameld krijgen belangstellenden bericht dat ze hun wol kunnen inleveren bij de fam. Kuipers in Annen. Zij zullen voor verdere afhandeling zorgen. De ingeleverde wol wordt daar per inzender gewogen en na het spinproces (netto opbrengst is ca 60% a 70%) krijgen de deelnemers naar evenredigheid hun wol gesponnen terug.
Wordt er meer dan 40 kg ingeleverd dan kan overwogen worden de wol te splitsen voor het spinnen van een lichtere en een donkerder kleur van het garen.
Heeft u geen belang bij garen, maar doet u zelf niets met de wol dan is uw wol ook welkom.

Blauwtong

In onze praktijk zagen we zo’n 12 weken geleden de eerste klachten. De symptomen begonnen veelal mild en we waren heel blij dat veel van onze veehouders besloten hadden
hun dieren preventief te vaccineren. Naarmate de zomer vordert zien we steeds meer en ook steeds ziekere dieren. De symptomen wisselen erg per bedrijf, van mild zoals bij onze
dieren, tot sterfte binnen 12 uur. We zien ziekte en sterfte op zowel gevaccineerde als niet gevaccineerde bedrijven. Als dierenarts kunnen we weinig doen. We proberen er vooral voor onze veehouders te zijn en een luisterend oor te bieden. Pijnstilling spuiten, zorgen voor voer
en water, dat moeten de veehouders toch echt zelf doen.
De ene veehouder blijft strijdvaardig en behandeld elk dier zo goed en zo kwaad dat gaat. Andere veehouders zijn boos en moedeloos en raken de motivatie om dieren te behandelen
kwijt. Ik probeer er voor al deze mensen te zijn. Een extra telefoontje, app of bezoek om even te informeren hoe het gaat is wat ik kan.
Helaas word er weinig onderzoek gedaan naar deze Blauwtong uitbraak, de schapensector is slecht verenigd en er is weinig budget. De overheid stelt geld beschikbaar voor de diagnostiek waarmee we een besmet dier bevestigen, maar aangezien er voor Blauwtong geen ruimingsplicht geldt, alleen een meldingsplicht, komt er naar alle verwachting geen geld beschikbaar uit het Diergezondheidsfonds.
Hopelijk blijft u strijdvaardig en gemotiveerd om elk ziek dier zo goed mogelijk te verzorgen. Dit zijn wij verplicht aan onze prachtige dieren. Informeer uw dierenarts als u een besmet dier vermoed, zij doen een melding bij de NVWA en kunnen u zo goed mogelijk informeren over de behandelmogelijkheden.
Houd uw dieren gezond, zorg dat de mineralenstatus op orde is en uw dieren geen wormenbesmetting bij zich dragen. Op de bedrijven met veel sterfte zie ik een hoge wormbesmetting, leverbot of mineralen tekorten. Zwoegerziekte is ook niet te onderschatten.
Schroom niet uw dierenarts te bellen voor overleg of een steuntje in de rug!
Ik hoop dat Blauwtong uw deur snel voorbij gaat.